Sunday, September 8, 2019

Pengalaman Berjumpa Psikologis Klinikal



Dalam meniti bahtera sebagai pesakit mental, nak kongsikan pengalaman berjumpa 5 klinikal psikologis di tempat berlainan. 2 di kerajaan, 1 di swasta, 1 di separa swasta dan 1 lagi tu kaunselor sekolah yang juga psikologis klinikal.

Mula-mula masa psikiatris refer ke klinikal psikologis, aku tak pergi sebab masa tu aku rasa tak ada harapan dah. Duk jumpa psikiatris tiap2 minggu, makan ubat apa semua tapi still tak sembuh. Serius masa tu putus asa sangat. Tapi bila dah makin stabil, aku yang request untuk jumpa psikologis. Masa tu doktor plan untuk interpersonal therapy. Aku pun tak pasti kenapa doktor refer untuk tu. Tapi mungkin sebab aku tak cakap. Aku komunikasi dengan doktor pun aku tulis dekat fon. Heh. Teruk betul. Masa tu takut sangat nak cakap.

First psikologis yang aku jumpa ni yang membuatkan aku makin jatuh cinta pada field psikologi. Bayaran RM5 per sesi. Mungkin aku dah share sebelum ni, tapi nak share lagi yang aku rasa modul Cognitive behaviora therapy (CBT) tu sendiri yang sangat memahami aku. Cuba bayangkan apa perasaan kalau setiap persoalan dalam kepala kita ni ada jawapan dalam modul CBT tu. Selama ni ingat aku keseorangan dan tak ada yang memahami. Tapi alhamdulillah kajian2 lalu telah menghasilkan modul yang sangat cantik seperti Areefah. Antaranya, aku tak dapat nak buat banyak benda sebab terlalu overthink. Nak buat apa pun aku akan terfikir “macam mana kalau....”, dan dalam modul CBT tu ada ajar macam mana nak deal dengan “what if.....” thought. Seriusly masa tu ingatkan aku sekadar overthink, tapi rupanya overthink tu sangat real sampai ada dalam CBT kau. Lagi 1, pasal negative thought and serangan panik. Psikologis ajar macam mana nak distract time tengah kena serangan panik. Yang sampai sekarang aku ingat ialah deep breathe dan grounding technique. Boleh describe benda2 yang ada di sekeliling. Lagi 1, letakkan gelang getah dekat tangan. Kalau nak distract, boleh jentik getah tu dekat tangan. Tapi jangan buat dekat nadi. Yang best jugak, aku ni sebelum ni boleh kata positive people la. Blog aku pun tajuk ‘be positif’. Heh. https://www.nurareefah.my. Tapi aku keliru sangat kenapa masa depress teruk tu, tak boleh langsung nak positif. Semua negatif je. Penat dah blame diri sendiri. Rupanya memang normal bagi pesakit depresi untuk tak boleh positif. Kalau baca blog sendiri rasa macam kena perli je.

Second, aku pegi jumpa psikologis yang jugak kaunselor sekolah. Dia specialise dalam suicide cases. Masa tu banyak discuss pasal suicide la. Tapi tak rasa sangat sebab masa tu dah sembunyi kejap suicidal tu. Tapi memang real la perasaan tu. Aku pegi sekali je situ, lepas tu aku sambung master psikologi so aku tukar tempat rawatan.

Tempat ke 3 ni aku g swasta. Tapi 2 kali jela pegi swasta sebab tak berapa nak mampu. Time ni belajar macam mana nak deal dengan negative thought jugak. Dan diajar pasal progressive muscle relaxation (PMR). Walaupun mahal (rasanya RM250), tapi berbaloi la untuk pegi. Sapa ada duit banyak tu boleh la invest untuk kesihatan yang berkekalan. Terutama bagi yang taknak makan ubat. Terapi yang sistematik inshaAllah banyak membantu.

Next, aku pegi dekat psikologis half government. Masa ni aku di diagnose ada bipolar 1 disorder. Sini paling banyak kali aku pegi sesi sebab free ๐Ÿ˜ฌtapi sekarang dah kena bayar la. Masa tu banyak modul psychoeducation and deep breathe. Homeworknya kena tuliskan mood sebelum dan selepas buat deep breathing. Sehari kena sekurang-kurangnya 5 kali. Fuhh.

Yang last sekali ni dekat hospital kerajaan. Aku memang follow up dekat hospital tu. Dulu pegi cari psikologis tempat lain sebab situ takda klinikal psikologis. Sekarang dah ada. Baru ada je. Masa dirujuk tu masa aku dekat wad akhir tahun lepas. Masa tu discuss on suicide crisis action plan. Ke apa tah nama dia tu. Sedangkan dah banyak kali buat dengan psikiatris sebelum tu. Then masa masuk wad baru-baru ni pun discuss benda yang sama. Sekarang masih ongoing terapi dengan dia. For me dia sangat mahir melayan aku.

Banyak kali jugak discuss pasal suicide and suicidal. Sebab benda tu real. Cuba bayangkan sesorang yang sangat positif sebelum ni boleh terfikir untuk membunuh diri. Kasi can la perasan sikit tapi betul la wei. Suicide ni real tau. Perasaan bukan dibuat buat. Siapa yang ada penyakit mental terutama kemurungan mungkin akan ada perasaan untuk bunuh diri. Sebab tu salah satu simptom nya. Jangan kata orang yang ada perasaan nak bunuh diri tu sebab tak kuat iman. Aku lempang kang. Tapi serius tak serius benda ni, 800,000 orang mati dalam tempoh setahun disebabkan bunuh diri. Macam tak dengar tapi macam mana boleh ada data sebanyak tu? Sebenarnya banyak kes bunuh diri cuma tak dilaporkan media je. Kalau dilaporkan, kang ada la yang nak judge macam-macam. Takleh tanam dekat perkuburan orang Islam la apa la. Meh sangat tau.

Real tak real kes bunuh diri sekarang kan? Ok sebenarnya nak promote program ni. Hari Kesihatan Mental Sedunia yang disambut pada Oktober setiap tahun, tahun ni tema suicide prevention. Beberapa organisasi yang cakna isu kesihatan mental akan anjurkan seminar 'memerangi stigma kesihatan mental". Ada slot macam mana nak jadi pendengar setia, apa yang nak dibuat jika ada orang terdekat murung or ada rasa untuk membunuh atau mencederakan diri, perkongsian pengalaman dari pesakit, hak2 pesakit mental di tempat kerja dan pandangan agama mengenai isu kesihatan mental. Siapa nak reminder, aku boleh terus share automatik ke google calendar korang. Letak emel je kat ruang komen.

Datang or rugi. Simple.

---

Daftar dan maklumat lanjut: http://bit.do/reg_hkms19

Anjuran
Malaysian Mental Care Association
Depression Survivors (Malaysia)
Medical Mythbusters Malaysia
MyConcern
Delegation of Nurses
The Patriots
Public Health Malaysia
Secretariat of Psychology IIUM - Psycsta
LAMAN MINDA
Unit Kaunseling UiTM Sungai Buloh


Related Post



0 advice(s):

Post a Comment

thanks =)