Tuesday, August 20, 2019

Understand thru empathy



“Aku pun ada OCD tapi boleh je yakin time ambil wujud. Kau kena yakin!”

“Aku pun ada anxiety, tapi boleh je tak overthink. Kau kena banyak solat!”

“Aku pun ada depression. Aku selalu solat kusyuk and awal waktu. Baru boleh keluar dari depression”


“Aku pun ada cancer, tapi lepas minum air mujarab, boleh je sihat. Kau kena cuba!”

—-

Sama tak kesemua situasi di atas?

Secara generalnya sama sahaja. Sakit hati pesakit cancer yang dengar ‘nasihat’ bukan-bukan ni sama je dengan pesakit-pesakit depression, anxiety dan OCD ni rasa. Semua ni PENYAKIT. Kalau dah nama penyakit, perlu dirawat. Bukan boleh sembuh macam tu je. Seperti cancer yang perlu di diagnose oleh doktor pakar, penyakit-penyakit mental juga perlu di diagnose oleh pakar. Bukan main sebut-sebut sahaja.

Memang la berdoa, solat tu penting, tapi kita perlu faham yang rawatan jugak penting. Kena ikhtiar dengan kaedah yang valid dan reliable. Dapatkan bantuan jika mengalami gejala-gejala penyakit mental yang boleh mengganggu rutin harian, menjejaskan hubungan sosial. Hargai semua struggle orang lain. Perlu faham, bagi yang telah di diagnose pun, penyakit mental ni ada severity level yang berbeza. Dia yang penting, jangan compare diri kita dengan orang lain. Setiap dari kita adalah unik.

Understand thru empathy ๐Ÿ’–

Pic kredit: Befrienders KK


Related Post



0 advice(s):

Post a Comment

thanks =)