Thursday, June 27, 2019

Ubat psikiatri

Ubat kemurungan.
Disebabkan manusia melazimi dan menyamakan antara penyakit depression dan sedih/stress yang mereka alami, manusia normal tak nampak bagaimana mekanisme penyakit kemurungan, dan bagaimana ubat membantu dalam mengawal gejala kemurungan yang dihadapi.
Kemurungan merupakan sejenis penyakit, boleh dirawat dan perlu dirawat. Antara jenis rawatan adalah meliputi aspek bio-psiko-sosial-spiritual. Antaranya adalah terapi, ubatan atau keduanya sekali. 
Ramai orang normal yang mengatakan pesakit tidak perlukan ubat, disebabkan menyamakan perasaan sedih/stress mereka dengan pesakit kemurungan. Ya benar, berzikir, berdoa, mengaji, bersenam, makan cekelat, melancong, shopping atau melakukan hobi yang digemari mungkin boleh membantu sesiapa yang stress/sedih. Namun, bila dah nama penyakit, perlukan ubat, walaupun ada cara-cara lain untuk membantu, tetapi ubat antara cara yang pantas dan efektif. 
Ubat anti kemurungan biasanya dipanggil ‘ubat penenang’ oleh masyarakat kita. Tapi tak tahu dimana ‘tenangnya’ sebab kalau diberi peluang, siapa pun tak mahu makan ‘ubat penenang’ tu sebab dahlah tak tenang, malah kena hadap kesan sampingan ubat seperti tidak boleh tidur, terlebih selera makan, badan menggemuk dengan jayanya, lesu, letih, mual dan lain-lain. Jika ubat bukan merupakan antara cara yang efektif, doktor pun taknak bagi ubat, sebab ubat kemurugan atau penyakit mental lain bukan murah. 
Harap lepasni takde lagi yang nasihat pesakit untuk tak makan ubat (walaupun nampak macam mustahil). Dah la pesakit struggle dengan kesan sampingan ubat, ada pulak yang menghasut supaya tak makan. 
Masyarakat sering kaitkan pesakit psikiatri ada gangguan jin saka dan sebagainya. Gangguan yang sebenarnya adalah gangguan bisikan daripada individu yang suruh jangan makan ubat. Lepas ni takmo dengar dah orang kata jangan makan ubat. 
Dilampirkan harga ubatan yang ada kaitan dengan penyakit psikiatri dan mungkin digunakan untuk merawat lain-lain penyakit.
Sumber jenis ubat: Persatuan Kebajikan & Pendidikan Psikiatri (PKPP) HSL
kredit: https://www.pharmacy.gov.my/v2/ms/apps/drug-price

Related Post0 advice(s):

Post a Comment

thanks =)